Grillen


- Grillen is zeer geschikt voor bereidingen van kleine vissoorten. Voor grotere soorten is het best om ze zelf in moten te snijden of dun te fileren.


- Vis op voorhand insmeren met olie heeft enkel nut om de grillplaat heet te maken. Grillen gebeurt namelijk op een hoge temperatuur.


Let er wel op niet te veel olie te gebruiken dat kan rookontwikkeling geven


- Op voorhand kruiden van de vis is een zeer slechte gewoonte. De kruiden gaan namelijk verbanden op de grill en je verkrijgt niet alleen een slechte smaak maar het is ook nefast voor uw gezondheid.

Kruiden doe je dus na het grillen.


- Leg de vis zo op de bakplaat dat je hem gemakkelijk kan omdraaien.

Wanneer je hem na het omdraaien in de andere richting legt dan verkrijg je een mooi ruit motief.


- Na het kortstondig grillen kan je overwegen de vis verder te laten garen in een oven van 200 à 220°C. De vis mag voor het garen gekruid worden.


- Wanneer je grote stukken vis op vel wil grillen, maak dan een paar inkervingen in de huid zodat hij niet gaat krullen. De vis zal zodoende ook gelijkmatiger garen.


- Bij grillen op de barbecue, vergeet je best niet het rooster eerst in te wrijven met olie zodat de vis niet gaat kleven.


- Stook de barbecue goed heet alvorens te grillen.


- Dunnere plakken vis leg je best op +/- 8cm van het rooster en dikkere plakken op +/- 15cm.


Enkele tips: 


- Kokosvet kan beter tegen hoge temperaturen dan de meeste de meeste gangbare oliën.


- Geschikte garnituren bij vis zijn: Bearnaisesaus/ Mosterd mousseline saus/ Vinaigrette met verse kruiden/ Gegrilde groenten.


Bier: Een blond licht biertje.

Wijn: zachte zuiderse Rosé.