Enkele vuistregels

 

- Het is belangrijk om je vis op een goede manier te ontdooien om ten volle te kunnen genieten van de kwaliteit van onze vis. De meeste vissen, tenzij anders vermeld, ontdooi je best door ze 15 à20 minuten met verpakking in koud water leggen.


- Spoel de filets altijd af onder koud water en dep goed droog


- Als je niet van de geur van vis houdt tijdens het bereiden, kleur hem dan even kort aan in de pan, wikkel hem vervolgens in aluminiumfolie en gaar hem verder in de oven.


- Wanneer je de vis eerst wentelt in bloem krijg je een krokant laagje bij het bakken. Zeker als je bakt op hogere temperatuur is het best hem eerst door bloem of paneermaal te halen, anders wordt het vlees vezelig.


- Nadat de vis door de bloem gehaald is moet je hem onmiddellijk bakken, anders krijg je achteraf smurrie in de pan. Vergeet niet de bloem licht af te kloppen alvorens te bakken.


- Laat gekruide vis nooit lang liggen, want de kruiden trekken het vocht uit de vis en maken hem droog.


- Bakken is enkel geschikt voor kleinere vis. Grote stukken filet snij je best eerst in moten. Wil je toch de grotere stukken braden, dan kleur je ze best eerst aan in de pan en gaar je ze vervolgens verder in de oven.


- Bakken kan in olie of in boter.


- Schep regelmatig olie of boter over de vis tijdens het bakken.


- Wanneer je tijdens het bakken een vers klontje boter of een scheutje olie dan verminderd de temperatuur tijdens het bakken en blijft de vetstof mooi bruin. Dat is vooral leuk als je de saus achteraf nog wil gebruiken.


- Zorg dat de braadpan net groot genoeg is voor de vis, anders moet je teveel vetstof gebruiken en zal de vetstof sneller verbranden.


- De ideale kerntemperatuur voor vis is 50 tot 55°C, zo is de vis gaar en toch nog sappig. (Een eenvoudige kerntemperatuurmeter hoeft niet duur te zijn en is onmisbaar in de keuken).


- Koop de vis zoveel mogelijk op vel aan. Door vb de vis enkel aan de vleeszijde te bakken en het vel met hete olijfolie of boter te overgieten blijft het vel mooi egaal (zo voorkom je het vervelend plakken aan de bodem bij pannen zonder antikleeflaag). Het vel wordt heerlijk knapperig! Let wel in dit geval ga je de vis niet eerst door de bloem halen.